IMPORTANTA IERTARII!

IMPORTANTA IERTARII!

„Cei slabi nu pot niciodata sa ierte, iertarea este atributul celor puternici.”- Mahatma Gandhi
“ Iertarea este cea mai directă cale către iubire, întrucât ea dizolvă toate resentimentele”.- Louise Hay
Iertarea este in primul rand o intoarcere la Sine; la tine insuti si la nevoile tale. Practic, atunci cand iertam eliberam frustrarile, neacceptarile si nefericirile noastre; ne eliberam pe noi insine.
Sunt situatii in care cei apropiati ne jignesc sau ne ranesc mult de-a lungul timpului iar acest lucru ramane imprimat in sufletul nostru si ne produce suferinta atat la nivel psihic cat si fizic. Daca aceste resentimente le mentinem mult timp ele se vor somatiza si in plan fizic, producand probleme de sanatate.
Iertarea nu are de-a face cu celalalt ci are de-a face cu noi; cu echilibrul nostru; cu starea noastra de bine. Practic iertarea nu schimba acea fapta dar numai in felul acesta intrerupem acea legatura in care suntem prinsi; acea stare de disconfort.
Acel resentiment daca e pastrat ne genereaza un stres suplimentar in primul rand noua dar si celui pe care suntem suparat.

„Atunci cand ierti pe cineva nu inseamna ca te impaci cu acea persoana, de fapt, reusesti sa impaci o idee cu tine insuti”.- Cristian Teleuca

De cele mai multe ori ne este mai usor sa ne cerem iertare decat sa iertam, pentru ca iertarea adevarata nu este ceva usor; ea trebuie sa vina din inima. Si ca sa vina din inima, trebuie sa simtim, sa fim pregatiti si constienti de acest lucru.
Nu suntem obisnuiti cu acest exercitiu sau practica pentru ca nu vine din educatia noastra; mai mult am fost obisnuiti sa ne cerem iertare decat sa iertam.
Practic ne este greu sa iertam pentru ca ne este frica ca acea persoana ne va face din nou rau; ca ne va provoca din nou durere.

Cel care are resentimente are de fapt niste nevoi nerezolvate si mai intai ar trebui sa se intoarca acolo la cauza. In acest fel, intelegand nevoia poate fi pregatit sa ierte.
De exemplu, daca atunci cand erai copil nu ai avut parte de iubire din partea mamei, ci doar de multa respingere, batai, etc. cand vei deveni adult cu siguranta vei avea un resentiment fata de mama ta. El poate fi tradus in prezent ca nu te intelegi cu mama, ca iti este greu sa accepti felul ei de a fi, etc cand de fapt tu (mai exact copilul din tine) trebuie sa o ierte; trebuie sa ierte atitudinea/comportamentul mamei de atunci.
O alta situatie ar putea fi sentimentul cand te-ai simtit vinovat fata de o persoana care te-a ranit. Important este sa descoperi aceasta sursa/cauza a vinovatiei pentru a intelege de ce reactionezi in acest fel ori de cate ori cineva te raneste sau te jigneste.

De ce nu putem ierta!
– nu putem ierta din cauza Ego-ului; el fiind cel care ne impiedica sa ajungem la Sinele nostru real; ego-ul este Sinele fals. Totul este sa lasam mandria la o parte si sentimentul de a pedepsi acea persoana.
– nu putem ierta daca in subconstientul nostru s-a imprimat acel moment in care am fost raniti cu tot cu emotia/resentimentul respectiv. Cu atat mai rau este daca acea persoana care ne-a ranit este cineva apropiat pt ca de fiecare data cand ne aflam in apropierea ei ni se reactiveaza acel resentiment.
– cand avem asteptari prea mari, cand nu putem accepta de ce acea persoana se comporta intr-un anume fel desi ne-a declarat iubirea
– prin iubirea de Sine. Daca ne iubim cu adevarat, intelegem ca orice sentiment sau emotie negativa ne provoaca rau
– ne poate ajuta mult sa gandim pozitiv legat de ca acea persoana; sa ne gandim ca nu a facut-o constient; ca atat a stiut sau putut sau ca asa s-a format de mica, ca are si ea bagajul ei emotional; suferintele sau traumele ei.
Neiertarea nu face altceva decat sa acumuleze otrava in sufletul persoanei care sufera si implicit probleme serioase de sanatate!
“Oamenii pot fi mai iertatori decat iti poti imagina. Dar mai intai trebuie sa te ierti pe tine insuti.Trebuie sa te eliberezi de ceea ce te amaraste si sa mergi mai depart” – Bill Crosby
Intentia simpla de a ierta sau de a fi iertat este suficienta pentru ca vindecarea sa se intample. Decizia si libertatea alegerii ne apartin.

Cum putem ierta!
– prin iubirea de Sine. Daca ne iubim cu adevarat, intelegem ca orice sentiment sau emotie negativa ne provoaca rau in interiorul nostru si atunci nu vom mai lasa sa ne afecteze in niciun fel. Si sa nu uitam ca e f important sa ne iertam si pe noi insine pentru tot raul pricinuit constient sau nu!!!
– sa iertam si sa uitam trecutul si sa ne impacam cu noi insine si cu situatia noastra
– prin iubirea Divina. Putem ajunge la Dzeu cu adevarat prin iubire , nu prin ura. El este iubire iar noi ne-am nascut din iubire si pentru iubire.
– compasiune fata de persoana care ne-a pricinuit rau/ care ne-a ranit; ne ajuta mult sa gandim pozitiv legat de acea persoana; sa ne gandim ca nu a facut-o constient; ca atat a stiut sau putut sau ca asa s-a format de mic, ca are si ea bagajul ei emotional; suferintele sau traumele ei.
– sau cu ajutorul unui specialist in cazul in care nu reusim singuri sau in situatiile in care e nevoie sa obtinem iertarea mai repede din motive de sanatate

”Din punct de vedere științific, iertarea înseamnă, pur și simplu, modificări la nivelul ADN-ului…, înseamnă ștergerea programului patologic de boală.”- Prof. Dr. Constantin Dulcan
“Iubirea – singurul răspuns la toate problemele noastre, iar calea spre această stare trece prin iertare. Iertarea dizolvă resentimentele”.- Louise Hay
Asadar, iertand vindecam resentimentele; ne impacam cu noi insine si in acest fel obtinem sanatatea, linistea si echilibrul mult dorite!

Nicoleta Trasca
Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

Comments for this post are closed.