DIN INVATATURILE LUI DALAI LAMA- INVIDIA

DIN INVATATURILE LUI DALAI LAMA – INVIDIA

Textele budiste clasifica „invidia” ca o parte din ostilitate. Ei o definesc ca fiind „o emoție deranjanta”, care se concentreaza pe realizarile altor persoane – cum ar fi calitățile lor bune, bunurile sau succesul lor – și reprezinta incapacitatea de a suporta realizările acestora, din cauza atașamentului excesiv fata de propriul câștig sau de respectul pe care il asteapta de la ceilalti.”- Dalai Lama

Invidia nu iti permite sa te bucuri pentru cineva sau pentru realizarile altor persoane, aceasta blocand sentimentele de apreciere, simpatie sau de recunoastere a calitatilor unei persoane. Cel care invidiaza nu este doar nemultumit fata de bunurile altora dar le si doreste.
Atunci cand simti invidie pentru cineva pentru ceea ce face sau pentru ce are inseamna ca tu iti doresti sa faci ce fac altii sau sa detii ceea ce detin alte persoane.

„Mai mult decât atât, invidia mai poate insemna si „lacomie”. Lăcomia este „dorința exagerată pentru ceva ce altcineva poseda.” Astfel, definiția „invidie” este „o conștientizare dureroasă sau o revolta fata de un avantaj pe care il are altcineva. Daca suntem invidiosi si dorim mai mult decat avem, lacomia noastra  creste in lacomie. Alteori, invidia implica dorinta sa realizam si noi ceea ce altii au realizat. In acest caz, este vorba de ciuda. In budism, invidia mai este strans legata  si de competitivitate, cu toate ca prima nu conduce in mod necesar la aceasta din urma. Cineva ar putea fi invidios pe altii si cu stima de sine scazuta, fara macar sa incerce sa concureze. În mod similar, fiind competitivă nu implică în mod necesar invidie. Unora le place să concureze în sport pur și simplu pentru distracție, pentru ei înșiși sau pentru compania altora si se bucură fără sa tina cont de scor.O alta problema este sentimentul că „Eu” sunt special, care stă la baza celor trei emoții perturbatoare. Dacă ne gândim și simțim că „eu” sunt singurul care merita sa faca un anumit lucru, cum ar fi sa obtinem totul in viata iar daca cineva reuseste inaintea noastra, suntem invidiosi si devenim competitivi. Aici, invidia este un puternic sentiment de „mine” și o preocupare puternică de noi insine.  Noi nu ii considerăm  pe alții în același mod ca pe noi înșine. Noi ne considerăm speciali. Remediul budismului la problemele și nefericirea cauzate de aceste tipuri de invidie, competitivitate și aroganța este de a trata eroarea de bază în ceea ce privește „eu” și „tu”. Trebuie să ne dăm seama ca trebuie sa tratam pe toată lumea ca fiind egala. Toată lumea are aceleași abilități de bază, în sensul că oricine are natura lui Buddha – instrumentele necesare care permit atingerea iluminării. De asemenea, toată lumea are aceeași dorință de a fi fericit și de a reuși si nu de a fi nefericit sau de a eșua.  Când învățăm sa vedem pe toată lumea ca egali, si sa intelegem termenul de iubire, atunci suntem deschisi sa intelegem si sa ne bucuram pentru reusita celorlalti sau pentru succesul lui sau al ei, din moment ce noi vrem ca toata lumea sa fie fericita”- Dalai Lama

O persoana invidioasa este mereu suparata pe propria soarta, pe faptul ca nu este tratata corect, ca nu obtine ceea ce isi doreste si va fi in permanenta nemultumita.  Practic nu va putea sa se concentreze pe lucrurile cu adevarat importante, sa se bucure cu adevarat si sa aiba o relatie armonioasa cu cei din jur.

Invidia mai inseamna atunci cand te compari mereu cu ceilalti si ai un sentiment de neamplinire care iti provoaca resentimente si frustrari.

Nu trebuie sa ne maniem cand cineva e mai fericit sau mai bogat ca noi, ci trebuie sa intelegem si sa pretuim acesti oameni.

Ar trebui sa intelegem faptul ca daca cineva are o situatie materiala mai buna decat tine nu trebuie sa il invidiezi. De ce? Pentru ca aceasta persoana cu siguranta  si-a atras acest lucru prin  ceea ce a emis, prin gandurile si actiunile lui.

Daca si tu ai incepe sa gandesti pozitiv, sa actionezi in aceasta directie si sa-ti concentrezi atentia catre tine si nu catre altii, cu siguranta viata ta se va schimba in bine.

 De unde apare invidia?

Aceasta apare dintr-o lipsa, lipsa cunoasterii de sine.  Daca am incerca sa ne cunoastem pe noi mai bine , am evolua nu am mai avea acel sentiment de inferioritate care ne afecteaza in primul rand respectul de sine.

Invidia este adanc inradacinata in natura umana. Ea vine din modul in care am fost educati/crescuti de societate.

Daca la scoala erau incurajati anumiti copii pentru calitatile lor, tu vei face un efort urias sa obtii acel lucru si daca nu vei reusi, vei simti invidie. De ce el poate si eu nu?  Ceea ce tu nu stii este ca fiecare om este unic, fiecare are calitatile lui. Ceea ce ai tu nu are acea persoana si ceea ce are acea persoana nu ai tu.

Invidia este o emotie foarte negativa care aduce tulburare sufletului si ne afecteaza atat interiorul cat si mentalul nostru prin ganduri negative alimentate de ceea ce simtim. Aceasta emotie ne poate duce la depresie, resentimente, neancredere, furie si ne poate impiedica sa ne bucuram de viata si de ceea ce avem, afectandu-ne in acelasi timp si sanatatea.

E important sa ne concentram sa facem binele. Bucuria pe care o simtim cand ii ajutam pe altii anuleaza sentimenutul  invidiei.

Daca am intelege acest lucru, daca ne-am accepta asa cum suntem cu calitati si defecte, daca am intelege ca toata lumea are dreptul sa fie fericita si ca fiecare isi creeeaza propria realitate, atunci nu am mai avea acest sentiment atat de negativ care ne roade pe interior.

 

Nicoleta Trasca

Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

Comments for this post are closed.