CUM SA TRAIESTI CONSTIENT!

CUM SA TRAIESTI CONSTIENT!

“Cei mai impliniti oameni sunt cei care mereu cauta sa se cunoasca, sa se inteleaga, sa isi rescrie credintele care ii limiteaza sau le intuneca existenta. Acesti oameni stiu ca deciziile lor sunt cele care le determina calitatea vietii, asa ca aleg intelept cu cine se inconjoara, ce experiente vor sa traiasca, nu fac compromisuri si nu renuntă la propriile dorinte, ci cauta mereu sa se simta bine cu ei insisi si cu viata lor. Evolueaza constant si stiu ca doar de ei depinde felul in care traiesc. Oamenii nefericiti nu stau de vorba cu ei insisi, ii analizeaza si ii barfesc pe altii, traiesc pentru aparente si pentru gura lumii. Viata lor se desfasoara pe pilot automat, condusi fiind de „trebuie” si „asa se face”. Se cred victime ale altora care ii nedreptătesc sau victime ale destinului crud care s-a abatut asupra lor si nu au ce să faca. Nu cauta solutii, ci vinovati, nu isi asuma responsabilitatea ci asteapta pasiv ca altii sau viata sa le rezolve problemele. Evolutia personala si intelepciunea pot fi dobandite doar cand traiesti constient si iti asumi pe de-a-ntregul responsabilitatea vietii tale. Solutiile si raspunsurile nu iti pica din cer, ci sunt rezultatul unei cautari personale asidue”- Yvonne Sandner

Avem tendinta de a functiona mai mult sub influenta trairilor din zona subconstientului nostru pentru ca societatea ne-a format personalitatea inca din  copilarie. Mecanismele de aparare ale Sinelui se afla in subconstientul nostru: neacceptari, nemultumiri, proiectii, etc.  Pentru a fi puternici  in interiorul nostru, trebuie sa ne confruntam cu situatiile neplacute, cu anumite incercari, nu sa fugim de ele si sa le ascundem in subconstient.  In timp, aceste situatii se transforma in tensiuni si frustrari fara ca noi sa fim macar constienti.

“O viata traita prin alegere este o viata cu actiuni constiente. O viata traita la voia intamplarii este o viata inconstienta” – Neale Donald Walsch

Trebuie sa ne folosim atentia si vointa pentru a putea trai constient. Rezultatele nu vor fi imediate, dar trebuie sa avem rabdare.  La inceput va fi destul de greu  si obositor sa fim atenti la momentul prezent. Foarte posibil sa ne sperie sau sau sa ne produca o stare deprimanta situatiile pe care inainte le evitam, dar trebuie sa staruim cu rabdare si lucrurile vor veni de la sine.

Mintea noastra a fost educata sa gandeasca mai mult negativ si de aceea va fi destul de greu sa o facem sa gandeasca pozitiv si sa fie mereu prezenta la toate actiunile , gandurile sau emotiile noastre.  Vorbim despe anumite tipare sau convingeri cu care am crescut; convingeri gresite sau tipare distructive care déjà sunt in subconstientul nostru.  Pentru ca functionam sub influenta acestuia, el- subconstientul va actiona in consecinta. El nu stie sa discearna ce e bine sau ce e rau, el transforma in realitate ceea ce i s-a transmis.

De exemplu, daca vom avea in subconstient instalata convingerea “nu am incredere in mine”, subconstientul va face in asa fel incat sa va aduca in fata situatii care sa va confirme inca odata in plus “neancrederea:. De aceea, e foarte important sa ne intelegem aceste blocaje; sa incercam sa eliminam programele si convingerile gresite si sa incepem sa traim constient.

Trezirea interioara este primul pas in constientizarea a ceea ce esti sau cine esti. Aceasta trezire se manifesta cu niste stari interioare deranjante si atunci vei incepe sa pui intrebari si sa cauti raspunsuri.  Daca raspunsurile nu sunt pe masura asteptarilor, atunci  le vei cauta undeva in exteriorul tau apeland la un specialist care sa te ghideze pe drumul evolutiei personale.

Ce inseamna aceasta evolutie? In primul rand inseamna sa te cunosti pe tine, sa poti sa descoperi blocajele pe care le ai, sa le constientizezi. Odata eliminate blocajele, de acum vei putea trai constient. Vei fi constient de ceea ce simti, de ceea ce gandesti, de ceea ce emani. Traind constient inseamna sa fii prezent. “Aşadar practica voastră este să fiţi atenţi la clipa prezentă. Pe scurt: fii atent care este relaţia ta cu clipa prezentă! De fapt nu ai o relaţie cu clipa prezentă, tu eşti clipa prezentă. Dar privind dintr-o perspectivă mai limitată, poţi să te întrebi: „cum este relaţia mea cu clipa prezentă sau cu forma pe care o ia clipa prezentă?”- Eckhart Tolle

A trai constient este un obicei pe care ti-l formezi pentru tot restul vietii.

A trai constient inseamna a trai cu adevarat, inseamna sa stii cine esti, sa stii ce vrei, sa stii ce simti, sa-ti controlezi mintea, emotiile si sa fii atent la actiunile  tale.

A trai constient mai inseamna sa fim mereu conectati la sursa, la Dumnezeu, sa fim recunoscatori pentru tot ceea ce avem. Ori de cate ori avem o stare de spirit proasta sau trecem prin diverse situatii neplacute, daca suntem conectati la Sursa , ne rugam sau ne lasam  in voia acesteia, vom observa cum starea de spirit ni  se imbunatateste si vom fi capabili sa trecem  peste acea situatie mult mai usor. In plus, facand acest lucru in mod constant si constient, ne ajuta sa ne pastram  vibratia inalta si sa fim in echilibru cu noi insine.

“Tu ai propria relatie cu Dumnezeu. Depinde doar de tine daca o traiesti constient”- Catalin Manea

Starea de liniste nu poate fi gasita in exteriorul tau atata timp cat nu o gasesti mai intai in interiorul tau. Poti trai linistit, in armonie cu tine si cu lumea exterioara doar atunci cand traiesti constient.

“Până când nu devii pe deplin conștient, rugăciunea ta va fi o pedeapsă în cazul în care este îndeplinită. Fiindcă de unde vine ea? Iar în momentul în care ești pe deplin conștient, nu vei mai cere nimic, deoarece comoara cea mai mare ți-a fost deja dăruită”.- Osho

 

Nicoleta Trasca

Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

Comments for this post are closed.