IMPORTANTA IERTARII!

IMPORTANTA IERTARII!

„Cei slabi nu pot niciodata sa ierte, iertarea este atributul celor puternici.”- Mahatma Gandhi
“ Iertarea este cea mai directă cale către iubire, întrucât ea dizolvă toate resentimentele”.- Louise Hay
Iertarea este in primul rand o intoarcere la Sine; la tine insuti si la nevoile tale. Practic, atunci cand iertam eliberam frustrarile, neacceptarile si nefericirile noastre; ne eliberam pe noi insine.
Sunt situatii in care cei apropiati ne jignesc sau ne ranesc mult de-a lungul timpului iar acest lucru ramane imprimat in sufletul nostru si ne produce suferinta atat la nivel psihic cat si fizic. Daca aceste resentimente le mentinem mult timp ele se vor somatiza si in plan fizic, producand probleme de sanatate.
Iertarea nu are de-a face cu celalalt ci are de-a face cu noi; cu echilibrul nostru; cu starea noastra de bine. Practic iertarea nu schimba acea fapta dar numai in felul acesta intrerupem acea legatura in care suntem prinsi; acea stare de disconfort.
Acel resentiment daca e pastrat ne genereaza un stres suplimentar in primul rand noua dar si celui pe care suntem suparat.

„Atunci cand ierti pe cineva nu inseamna ca te impaci cu acea persoana, de fapt, reusesti sa impaci o idee cu tine insuti”.- Cristian Teleuca

De cele mai multe ori ne este mai usor sa ne cerem iertare decat sa iertam, pentru ca iertarea adevarata nu este ceva usor; ea trebuie sa vina din inima. Si ca sa vina din inima, trebuie sa simtim, sa fim pregatiti si constienti de acest lucru.
Nu suntem obisnuiti cu acest exercitiu sau practica pentru ca nu vine din educatia noastra; mai mult am fost obisnuiti sa ne cerem iertare decat sa iertam.
Practic ne este greu sa iertam pentru ca ne este frica ca acea persoana ne va face din nou rau; ca ne va provoca din nou durere.

Cel care are resentimente are de fapt niste nevoi nerezolvate si mai intai ar trebui sa se intoarca acolo la cauza. In acest fel, intelegand nevoia poate fi pregatit sa ierte.
De exemplu, daca atunci cand erai copil nu ai avut parte de iubire din partea mamei, ci doar de multa respingere, batai, etc. cand vei deveni adult cu siguranta vei avea un resentiment fata de mama ta. El poate fi tradus in prezent ca nu te intelegi cu mama, ca iti este greu sa accepti felul ei de a fi, etc cand de fapt tu (mai exact copilul din tine) trebuie sa o ierte; trebuie sa ierte atitudinea/comportamentul mamei de atunci.
O alta situatie ar putea fi sentimentul cand te-ai simtit vinovat fata de o persoana care te-a ranit. Important este sa descoperi aceasta sursa/cauza a vinovatiei pentru a intelege de ce reactionezi in acest fel ori de cate ori cineva te raneste sau te jigneste.

De ce nu putem ierta!
– nu putem ierta din cauza Ego-ului; el fiind cel care ne impiedica sa ajungem la Sinele nostru real; ego-ul este Sinele fals. Totul este sa lasam mandria la o parte si sentimentul de a pedepsi acea persoana.
– nu putem ierta daca in subconstientul nostru s-a imprimat acel moment in care am fost raniti cu tot cu emotia/resentimentul respectiv. Cu atat mai rau este daca acea persoana care ne-a ranit este cineva apropiat pt ca de fiecare data cand ne aflam in apropierea ei ni se reactiveaza acel resentiment.
– cand avem asteptari prea mari, cand nu putem accepta de ce acea persoana se comporta intr-un anume fel desi ne-a declarat iubirea
– prin iubirea de Sine. Daca ne iubim cu adevarat, intelegem ca orice sentiment sau emotie negativa ne provoaca rau
– ne poate ajuta mult sa gandim pozitiv legat de ca acea persoana; sa ne gandim ca nu a facut-o constient; ca atat a stiut sau putut sau ca asa s-a format de mica, ca are si ea bagajul ei emotional; suferintele sau traumele ei.
Neiertarea nu face altceva decat sa acumuleze otrava in sufletul persoanei care sufera si implicit probleme serioase de sanatate!
“Oamenii pot fi mai iertatori decat iti poti imagina. Dar mai intai trebuie sa te ierti pe tine insuti.Trebuie sa te eliberezi de ceea ce te amaraste si sa mergi mai depart” – Bill Crosby
Intentia simpla de a ierta sau de a fi iertat este suficienta pentru ca vindecarea sa se intample. Decizia si libertatea alegerii ne apartin.

Cum putem ierta!
– prin iubirea de Sine. Daca ne iubim cu adevarat, intelegem ca orice sentiment sau emotie negativa ne provoaca rau in interiorul nostru si atunci nu vom mai lasa sa ne afecteze in niciun fel. Si sa nu uitam ca e f important sa ne iertam si pe noi insine pentru tot raul pricinuit constient sau nu!!!
– sa iertam si sa uitam trecutul si sa ne impacam cu noi insine si cu situatia noastra
– prin iubirea Divina. Putem ajunge la Dzeu cu adevarat prin iubire , nu prin ura. El este iubire iar noi ne-am nascut din iubire si pentru iubire.
– compasiune fata de persoana care ne-a pricinuit rau/ care ne-a ranit; ne ajuta mult sa gandim pozitiv legat de acea persoana; sa ne gandim ca nu a facut-o constient; ca atat a stiut sau putut sau ca asa s-a format de mic, ca are si ea bagajul ei emotional; suferintele sau traumele ei.
– sau cu ajutorul unui specialist in cazul in care nu reusim singuri sau in situatiile in care e nevoie sa obtinem iertarea mai repede din motive de sanatate

”Din punct de vedere științific, iertarea înseamnă, pur și simplu, modificări la nivelul ADN-ului…, înseamnă ștergerea programului patologic de boală.”- Prof. Dr. Constantin Dulcan
“Iubirea – singurul răspuns la toate problemele noastre, iar calea spre această stare trece prin iertare. Iertarea dizolvă resentimentele”.- Louise Hay
Asadar, iertand vindecam resentimentele; ne impacam cu noi insine si in acest fel obtinem sanatatea, linistea si echilibrul mult dorite!

Nicoleta Trasca
Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

DESPRE „FRICA PATOLOGICA”!

DESPRE „FRICA PATOLOGICA”!
 
„Singurul secret al existenței este să nu-ți fie teamă. Niciodată sa nu-ți fie teamă de ce vei deveni”- Buddha
“Frica face parte din instinctul de conservare. Frica patologica este, in schimb, foarte periculoasa si reprezinta rezultatul gandurilor negre, al oboselii si al imaginatiei necontrolate”- Joseph Murphy
Frica reprezinta una din cele mai mari probleme cu care se confunta multa lume. Frica ne afecteaza gandurile, cuvintele, starea noastra de spirit, actiunile noastre, reactiile noastre. Frica ne paralizeaza forta vitala. Daca reusim sa transformam frica; sa o infruntam, atunci vom reusi sa ne tranformam pe noi insine. Daca am inlocui aceasta frica cu iubirea, atunci am rezolva aceasta problema si am ajunge la starea de sanatate spirituala. Nu putem ajunge la Divinitate cu frica ci doar cu iubire! Iubirea este solutia si rezolvarea tuturor problemelor noastre.
“Iubirea alungă întotdeauna teama”.- Joseph Murphy
“Când teama închide poarta de acces la subconştient, numai credinţa nezdruncinată în Dumnezeu o va deschide din nou”.- Joseph Murphy
Daca ne iubim si ne acceptam pe noi atunci nu putem sa mai lasam frica sa ne faca rau; daca iubim Divinitatea stim ca orice lucru de care ne-am teme nu poate sa ne mai faca rau atata timp cat stim ca cineva acolo Sus ne iubeste si ne vegheaza; daca constientizam ca sunt situatii in care trebuie sa actionam si avem frica, atunci stim ca doar actionand in acea directie putem scapa de frica. Doar infruntand frica poti scapa de ea!
De exemplu, daca ai un meci important si dintr-o data te apuca o frica mare ca vei pierde meciul, sa fii sigur ca il ve pierde. Printr-o vibratie specifica atragem exact lucrul de care ne este frica. Intotdeauna trebuie sa infruntam orice frica daca vrem sa ne gasim linistea, sanatatea; echilibrul!
“Consideră-te imediat un învingător atunci când faci primul pas şi întreprinzi acel lucru de care te temi.”- Jeff Keller
 
“Faceţi chiar lucrul de care vă este teamă cel mai mult. Frica va dispare instantaneu. Spuneţi-vă mereu: „Îmi stăpânesc perfect teama.”- Joseph Murphy
Frica reprezinta lipsa cunoasterii de sine; de cine suntem noi cu adevarat. Cand nu cunosti aceste lucruri, atunci ai o multime de frici: frica de boala, frica de moarte, frica de esec, frica ca nu ai bani, frica de schimbare, etc. Iti este frica obsesiv ca te vei imbolnavi, atunci sigur vei atrage acest lucru, iti este frica de esec, atunci sigur vei atrage esecul, iti este frica ca nu ai bani atunci nici nu vei avea, etc.

“Daca va temeti de esec concentrati-va asupra ideii de reusita. Daca va temeti de boala orientati-va mintea spre sanatate. In orice pericol v-ati afla, invocati protectia divina. Daca sunteti terifiati de ideea mortii meditati asupra faptului ca Viata este eterna. Dumnezeu este viata, iar Viata va apartine chiar din acest moment”- Joseph Murphy

„Viata va apartine chiar din acest moment”- Joseph Murphy
Toate aceste frici inseamna de fapt frica de viata, frica de a trai asa cum simti fara blocaje; fara prejudecati; mentalitati sau a felului in care ai fost educat de societate; frica de schimbare; frica de a fi tu insuti si de a evolua.
Ca sa intelegem mai profund de unde vin aceste frici, trebuie sa intelegem ca ele vin din felul in care ne-am programat inca din copilarie . Fricile au legatura cu anumite traume sau suferinte pe care le-am trait in copilaria noastra sau pe parcursul vietii pana in prezent si care s-au imprimat in subconstientul nostru.
In functie de ce am transmis in subconstientul nostru cand eram mici, atunci cand in prezent ne confruntam cu o situatie similara, ea se reactiveaza si se manifesta exact cu mintea copilului de atunci.
Si pentru ca nu ne cunoastem, ajungem sa facem atacuri de panica; suntem foarte speriati si incepem sa ne gandim la tot felul de boli grave de inima, neurologice, etc, pt ca se declanseaza semnalul dat de minte “ fugi sau lupta”. De fapt nu exista un pericol; nu ai de cine sa fugi decat de tine insuti; de evolutie. In acest fel devenim anxiosi si viata noastra ne este serios afectata din toate punctele de vedere: sanatate, afectiv, profesional, etc.
De aceea este foarte important sa ne analizam toate aceste frici, tot ceea ce gandim sau simtim; sa incercam sa ne cunoastem mai bine si sa fim constienti de noi si de faptul ca trebuie sa anulam toate aceste frici pentru a ne gasi echilibrul mult dorit.
Foarte important sa stii ca orice ai gandi despre fricile tale ele sunt doar niste frici inchipuite; nu sunt reale; sunt doar inventate de mintea ta.
“Milioane de oameni se tem de trecut, de viitor, de bătrâneţe, de nebunie, de moarte. Frica este o stare de spirit dominantă; unii dintre noi se tem chiar şi de propriile lor gânduri”.- Joseph Murphy
Trebuie sa intelegem ca bucuria, fericirea, pacea vin din interiorul nostru. Ori de cate ori le cautam in afara noastra/in exteriorul nostru atunci inseamna ca traim in frica. Doar tu esti cel care poate alege cum sa ajungi acolo …Cum? Prin evolutie sprituala.
Incepeti de acum sa transmiteti numai ganduri de iubire, fericire, sanatate, armonie, etc. si viata voastra se va schimba in totalitate pentru ca subconstientul va aduce in realitatea voastra doar lucruri frumoase iar viata voastra va deveni o bucurie, fericire asa cum a fost dat sa fie!
 
Nicoleta Trasca
Bioterapeut/Terapeut Theta Healing si Holistic

 

TRANSFORMAREA CA FIINTE SPIRITUALE!

TRANSFORMAREA CA FIINTE SPIRITUALE!

CINE SUNTEM NOI CU ADEVARAT?
1. SUNTEM FIINTE SPIRITUALE
Trebuie sa intelegem ca inainte de toate suntem fiinte spirituale si ca noi am venit aici cu un scop; o misiune (sa ne indeplinim menirea; sa invatam niste lectii de viata pentru ca altfel nu putem evolua).
Si pentru ca suntem fiinte spirituale trebuie sa ne aliniem cu iubirea Divina pentru ca scopul nostru pe pamant este iubirea, cunoasterea si implicit evolutia.

“Nu este corect să spunem că noi suntem fiinţe umane care au din când în când experienţe spirituale. Realitatea este inversă: noi suntem fiinţe spirituale care şi-au asumat o formă umană ocazională.”-Deepak Chopra

Cand vorbim despre scopul nostru/misiunea noastra, ne referim la faptul ca noi am venit in acest plan fizic/pe acest Pamant pentru a invata niste lectii de viata (ex: iubirea de sine, acceptarea de sine, aprecierea de sine, renuntarea la Ego-ul nostru mult prea exagerat, cunoasterea de sine si multe alte lectii) sau pentru a ajuta pe altii sa evolueze, etc. Menire/destin (i se mai spune dharma- termen spiritual Indian. Dharma este fundatia pe care este construita viata. Cuvantul dharma provine din sanscrita, una din cele mai vechi limbi utilizate in vechime pe teritoriul actual al Indiei. Cuvantul este compus din “dhar” care inseamna a sustine, a hrani si “ma” care se refera la Mama divina sau viata in sine). Daca intelegem ca avem o dharma, inseamna ca realizam ca avem un destin de urmat/de indeplinit o datorie. De exemplu, destinul unei persoane este sa fie scriitor sau profesor sau pictor sau vindecator sau un mare sportiv, etc. Iar daca acea persoana nu isi urmeaza dharma atunci atrage opusul ei -karma (actiunea sau legea cauzei si efectului).

2. MINTE-TRUP-SUFLET
Suntem minte, trup si suflet. Stim ca le avem dar nu prea constientizam importanta ca acestea sa fie in echilibru.
Sanatatea presupune nu doar lipsa unei boli, ci mai degraba un echilibru intre minte, trup si suflet. Abordarea holistica este cea care priveste omul ca un intreg si urmareste realinierea celor 3: minte trup si suflet pentru a le aduce in echilibru.

PASII CATRE TRANSFORMARE!

1. Trezirea spirituala(interioara)
Multi dintre noi am trecut sau putem trece chiar acum prin momente grele de genul: Trebuie sa fac ceva! Nu mai pot trai asa! Nu ma simt bine! Ceva e in neregula cu mine!, etc. De cele mai multe ori, in urma acestor situatii apare trezirea spirituala. Ea vine ca urmare a unor cautari, urmate de o depresie sau anumite suferinte fizice si apoi in final de evolutie.
Nu poti obtine evolutia spirituala fara suferinta! Daca nu acum atunci poate in alta viata. Atunci suntem cei mai pregatiti sa evoluam spiritual. De ce am schimba ceva daca ne aflam intr-un confort?

Trezirea interioara este primul pas in constientizarea a ceea ce esti sau cine esti. Aceasta trezire se manifesta cu niste stari interioare deranjante si atunci vei incepe sa pui intrebari si sa cauti raspunsuri. Daca raspunsurile nu sunt pe masura asteptarilor, atunci le vei cauta undeva in exteriorul tau apeland la un specialist care sa te ghideze pe drumul evolutiei personale.

2. Intoarcerea la Sine/Cunoasterea de Sine

“Fericirea provine din Sine si poate fi gasita numai in Sine. Gaseste-ti Sinele tau real si toate celelalte vor veni odata cu asta”- Sri Nisargadatta Maharaj
Intr-adevar adevarata fericire, iubire si liniste pot fi obtinute doar cunoscandu-ne pe noi, intorcandu-ne la noi, la Sinele nostru.
Traim intr-o lume in care totul se desfasoara pe pilot automat, suntem atat de absorbiti de viteza cu care se desfasoara lucrurile din exteriorul nostru incat nu mai e timp efectiv sa fim putin cu noi.
Ce inseamna acest lucru?
A fi cu tine inseamna sa incepi sa fii mai atent la ceea ce simti, la ceea ce gandesti , la actiunile tale. A fi cu tine inseamna sa incepi sa cauti niste raspunsuri si sa intelegi de ce simti singuratate, neantelegere, nefericire, de ce simti un gol in interiorul tau, de ce simti o agitatie in interiorul tau sau de ce simti o mare tristete.
Calauzirea Divina (Dumnezeu) se afla in permanenta in viata noastra, tot timpul. Doar noi suntem cei care ne indepartam de ea si incepem sa mergem pe un drum gresit. Doar atunci cand trecem printr-o suferinta , un disconfort fizic, emotional sau mental atunci suntem pregatiti sa ne aliniem, sa ne intoarcem catre Divin si catre noi.
Daca invatam sa fim cu Divinitatea (Dumnezeu) in fiecare clipa, vom invata sa fim cu noi insine.

3. Iubirea si acceptarea de sine

Un alt aspect important este sa dezvoltam iubirea si acceptarea de Sine. Putem face acest lucru doar atunci cand vom intelege sa ne iubim si sa ne acceptam asa cum suntem, cand vom intelege ca suntem unici si cand nu ne vom mai compara sau incerca sa fim in competitie cu altii. Trebuie sa intelegem ca fiecare are calitatile sau defectele lui si trebuie sa ne iubim exact asa cum suntem.
“Iubirea este un leac miraculos. Iubirea de sine aduce miracole în viaţa noastră”- Louise Hay
Fiti conectati in permanenta la Sursa, la Dumnezeu, iubiti-va si acceptati-va asa cum sunteti, si nu mai lasati sa patrunda in interiorul vostru nicio emotie sau sentiment negativ!

4. Mentalul nostru (rolul subconstientului!)

“Când cineva înţelege cât de mare este forţa creatoare a propriului său mental, încetează să-şi mai facă sânge rău, deoarece el devine conştient că numai gândurile negre şi sentimentele sale îi pot influenţa destinul. Nimic din ceea ce se petrece în exterior nu-l poate tulbura”- Joseph Murphy
Subconstientul reprezinta partea din noi care ne influenteaza decisiv pe parcursul vietii noastre. El reprezinta sediul emotiilor noastre; in el se stocheaza amintirile noastre impreuna cu emotiile acestora.
Cand vorbim de amintiri, ne referim la anumite traume sau suferinte care s-au petrecut in copilarie si care s-au imprimat in subconstientul nostru: evenimentele traite zi de zi, cuvintele repetate sau gesturile care au devenit programe sau convingeri. Copilaria este intr-adevar perioada cea mai vulnerabila legata de dezvoltarea subconstientului. Credintele negative si distructive transmise copilului voluntar sau involuntar se imprima in subconstient urmand ca mai tarziu sa ii influenteze acestuia dezvoltarea ca adult.
De exemplu, daca in copilarie tata sau mama te-au comparat cu alti copii, copii care aveau rezultate excelente si tu nu, sau ti-au spus ca nu esti capabil, ca nu poti face anumite lucruri, este clar ca tu ca adult vei deveni o persoana fara incredere.
Neincrederea s-a imprimat in subconstient iar acesta va face in asa fel incat sa-ti aduca in fata situatii sau experiente care sa-ti confirme inca odata neincrederea, pana cand aceasta va deveni convingere. Clar acest lucru iti va afecta viata!
“Tot ce imprimati in subconstient se va exprima in lumea obiectiva sub forma de conditionari, evenimente sau experiente. De aceea, trebuie sa vegheati cu grija orice idée si orice gand pe care il emiteti”- Joseph Murphy
Vindecarea si obtinerea echilibrului, a starii de bine se pot obtine eliminand programele si convingerile negative dobandite si introducerea de programe pozitive prin ganduri si actiuni pozitive.
Fricile/temerile noastre au legatura cu anumite traume/suferinte traite fie in copilarie sau pe parcursul vietii si care se inmagazineaza in subconstientul nostru. Evident nu intelegem de unde toate aceste frici si ajungem sa facem atacuri de panica, sa avem probleme de inima. In acest fel devenim anxiosi iar viata noastra ne este serios afectata!
“Frica face parte din instinctul de conservare. Frica patologica este, in schimb, foarte periculoasa si reprezinta rezultatul gandurilor negre, al oboselii si al imaginatiei necontrolate”- Joseph Murphy
Daca incepeti de acum sa transmiteti doar ganduri de sanatate, iubire, armonie, fericire, etc. – doar ganduri pozitive, atunci viata voastra se va schimba in bine pentru ca subconstientul ne va aduce in realitatea noastra doar lucruri si situatii frumoase. Daca iti vei schimba mintea iti vei schimba si viata!
“Daca va temeti de esec concentrati-va asupra ideii de reusita. Daca va temeti de boala orientati-va mintea spre sanatate. In orice pericol v-ati afla, invocati protectia divina. Daca sunteti terifiati de ideea mortii meditati asupra faptului ca Viata este eterna. Dumnezeu este viata, iar Viata va apartine chiar din acest moment”- Joseph Murphy

5. Sa traim constient!

Avem tendinta de a functiona mai mult sub influenta trairilor din zona subconstientului nostru pentru ca societatea ne-a format personalitatea inca din copilarie. Mecanismele de aparare ale Sinelui se afla in subconstientul nostru: neacceptari, nemultumiri, proiectii, etc. Pentru a fi puternici in interiorul nostru, trebuie sa ne confruntam cu situatiile neplacute, cu anumite incercari, nu sa fugim de ele si sa le ascundem in subconstient. In timp, aceste situatii se transforma in tensiuni si frustrari fara ca noi sa fim macar constienti.
“O viata traita prin alegere este o viata cu actiuni constiente. O viata traita la voia intamplarii este o viata inconstienta” – Neale Donald Walsch
Trebuie sa ne folosim atentia si vointa pentru a putea trai constient. Rezultatele nu vor fi imediate, dar trebuie sa avem rabdare. La inceput va fi destul de greu si obositor sa fim atenti la momentul prezent. Foarte posibil sa ne sperie sau sau sa ne produca o stare deprimanta situatiile pe care inainte le evitam, dar trebuie sa staruim cu rabdare si lucrurile vor veni de la sine.
Ce inseamna aceasta evolutie? In primul rand inseamna sa te cunosti pe tine, sa poti sa descoperi blocajele pe care le ai, sa le constientizezi. Odata eliminate blocajele, de acum vei putea trai constient. Vei fi constient de ceea ce simti, de ceea ce gandesti, de ceea ce emani. Traind constient inseamna sa fii prezent.
A trai constient este un obicei pe care ti-l formezi pentru tot restul vietii.
A trai constient inseamna a trai cu adevarat, inseamna sa stii cine esti, sa stii ce vrei, sa stii ce simti, sa-ti controlezi mintea, emotiile si sa fii atent la actiunile tale.
A trai constient mai inseamna sa fim mereu conectati la sursa, la Dumnezeu, sa fim recunoscatori pentru tot ceea ce avem. Ori de cate ori avem o stare de spirit proasta sau trecem prin diverse situatii neplacute, daca suntem conectati la Sursa , ne rugam sau ne lasam in voia acesteia, vom observa cum starea de spirit ni se imbunatateste si vom fi capabili sa trecem peste acea situatie mult mai usor. In plus, facand acest lucru in mod constant si constient, ne ajuta sa ne pastram vibratia inalta si sa fim in echilibru cu noi insine.
Noi avem propria relatie cu Divinitatea. Depinde de noi daca o traim constient.
Starea de liniste nu poate fi gasita in exteriorul tau atata timp cat nu o gasesti mai intai in interiorul tau. Poti trai linistit, in armonie cu tine si cu lumea exterioara doar atunci cand traiesti constient.

Concluzie:
Mentalul si emotionalul sunt in stransa legatura. Daca aliniem mintea cu sufletul atunci vom gasi echilibrul mult dorit!
Daca ele sunt in dezechilibru atunci si corpul fizic are de suferit.
Pentru a obtine acest lucru trebuie sa fim atenti mereu la gandurile noastre, la actiunile noastre, la ceea ce simtim si sa cultivam ganduri pozitive, de armonie, fericire, sanatate, bucurie, iubire!

Nicoleta Trasca
Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic
MDA Terapii

CONVINGERILE SI PROGRAMELE DISTRUCTIVE!


CONVINGERILE SI PROGRAMELE DISTRUCTIVE!
 
“Rezultatele noastre in viata sunt date de convingerile noastre, iar convingerile ne creeaza realitatea”- Pera Novacovici
“Asa cum probabil stii, convingerile sunt puncte de vedere pe care le avem asupra lumii, insă ele nu sunt realitati. Sunt doar punctul nostru de vedere. Convingerile se schimba. La inceput pot să am convingerea ca odata ce imi gasesc jumatatea, raman cu ea pentru intreaga viata. Apoi, dupa divort, am convingerea ca iubirea adevarata nu exista. Apoi, pot sa imi schimb convingerea intelegand ca iubirea este si a fost tot timpul in mine. Adevarul meu interior se schimba, la fel si convingerile, pe masură ce trec prin viata si dobandesc experienta. De aceea, e foarte important sa fiu atent la ce imi spun. Ceea ce cred cu tarie, apare in viata mea cel mai des. Dacă am un copil si intru in mall, vad cel mai mult magazine specifice pentru copii: scutece, jucarii, materiale educative. Creierul meu este facut sa vada ceea ce este important si prioritar pentru el. De aceea, daca tin in brate o convingere de-a mea limitativa, creierul meu ma va ajuta sa vad doar confirmari ale acestei convingeri”.- Pera Novacovici
Convingerile pe care ni le formam cat si programele /tiparele pe care le-am inserat in subconstientul nostru ne controleaza viata; ele sunt cele care ne-au format si ne-au transformat in adultul de azi. Multe din convingerile noastre sunt gresite desi pentru multi ele par corecte (ex: nu sunt suficient de inteligent, nu am incredere in mine, nu merit sa castig mai multi bani; merit mai mult, intotdeauna vina e altcuiva, etc.). Suntem convinsi de multe lucruri care nu au niciun sens si care ne afecteaza modul de a trai / realitatea in care traim.
Subconstientul accepta orice vrem noi sa credem si orice gand/idee ii transmitem noi. El nu stie sa discearna ce e rau sau ce e bine; el va transpune apoi acea idee sau actiune in realitate pentru noi. Puterea subconstientului este foarte mare si de aceea este foarte important ce ganduri ii transmitem!
De exemplu, noi emitem o dorinta (vreau sa fiu fericit) , o dorinta in care cred, subconstientul va crea situatii care sa conduca la indeplinirea acesteia, ne determina sa luam anumite decizii in directia respectiva si astfel acea dorinta se implineste. Daca vorbim despre ganduri negative, vorbim despre cum le adopta subconstientul si le face sa devina realitate.
Asa cum am spus, subconstientul nu poate face diferenta intre un gand pozitiv sau unul negativ. El este gata sa-l preia si sa faca in asa fel incat sa-l transpuna in realitate. Daca un gand este sustinut mai mult timp el atunci devine convingere. Si daca el a devenit convingere, atunci subconstientul are o putere si mai mare si va crea situatii care sa-ti intareasca si mai mult respectiva convingere. Subconstientul este latura noastra emotionala, copilul nostru interior, pentru ca aici este partea in care noi ne stocam toate amintirile. Aceasta parte extrem de importanta pe care noi o neglijam in permanenta este partea care ne conduce trupul, care respira automat fara ca noi sa ne gandim la respiratie; este partea intuitiva din noi si pe care noi ar trebui sa invatam sa o iubim, sa comunicam si sa avem grija de ea.
Cat timp toate amintirile stocate in subconstient sunt adormite, nu este o problema, dar odata trezite, reactivate ele devin o problema, pentru ca incep sa se manifeste.
Multe din programele distructive se formeaza inca din copilarie, atunci cand suntem cei mai vulnerabili si cand nu putem, nu stim sa trecem prin filtrul constient anumite intamplari/amintiri care ne-au marcat negativ. Acele momente/actiuni negative s-au dus direct in subconstient sub forma de programe multe dintre ele transformandu-se ulterior chiar in convingeri distructive. Ne formam copilaria in functie de ce anume am invatat de la adulti imitand comprtamentul si atitudinea acestora. Daca in jurul nostru am avut adulti fricosi, nefericiti, autoritari, neafectuosi, la maturitate vom fi la fel. Totul are legatura cu amintirile si emotiile traite in prima copilarie, care acum ne dicteaza viata prin reactivarea lor in situatii similare.
Va descriu cateva exemple ale unor pacienti :
“O amintire a unei doamne care la varsta de 5 ani sora ei a primit o inghetata pentru ca mancase tot pranzul iar ea nu a primit nimic”. Ceea ce s-a intamplat in acel moment a fost tradus de copil cum “mama o iubeste mai mult pe sora mea decat pe mine, ceva e in neregula cu mine, nu sunt suficient de buna”. Ca urmare a acestei amintiri, ori de cate ori aparea o situatie similara, programul din subconstient se activa, iar ea incepea sa gandeasca si sa actioneze pe baza acelei amintiri. De exemplu, din acest motiv ea nu putea fi promovata pentru ca atunci cand trebuia sa finalizeze un proiect, facea in asa fel incat sa clacheze; gasea permanent situatii astfel incat sa- si saboteze propria cariera….”
O alta amintire a unei paciente: “ in jurul varstei de 7-8 ani era ajutata la teme de tatal ei. In cateva situatii cand tatal si-a pierdut rabdarea, i-a spus copilului: Ce nu intelegi, esti handicapata? Acest cuvant “esti handicapata” cu amintirea si emotia aferenta amintirii, s-a stocat in subconstientul copilului astfel incat ori de cate ori apareau situatii grele in care copilul trebuia sa depuna un efort: sa-si faca temele, sa lupte intr-un meci greu; sa mearga kilometri pe jos, programul “sunt handicapata/sunt neputincioasa” se activa si copilul esua de fiecare data”
Un alt caz, e legat de o situatie in care copilaria unei fetite a fost una cu lipsuri materiale. “Copilui i s-a insuflat ca trebuie sa lupte, sa faca orice pentru a avea bani”. De atunci, totul in viata acestei fete, mai ales la maturitate s-a concentrat pe bani. Si pentru ca alegerile ei nu erau cu sufletul ci se bazau pe acest considerent, a trecut prin situatii care i-au adus nefericirea si care au afectat-o pe mai multe planuri (sanatate, afectiv).
In starea Theta se acceseaza subconstientul si atunci se poate lucra cu programele si convingerile distructive astfel incat acestea pot fi anulate/eliminate prin constientizare.
Asadar nu putem rezolva o problema atata timp cat nu suntem constienti de ea…De aceea e foarte important sa constientizam problemele, sa le scoatem la suprafata si sa facem in asa fel incat sa nu mai emitem ganduri sau idei care nu sunt in folosul nostru si care in timp se transforma in programe si convingeri distructive, caci fara schimbare nu exista evolutie!
“Schimbarea unei simple convingeri poate aduce vietii tale acele schimbari de care ai nevoie pentru a obtine ceea ce iti doresti!”- Marius Simion
 
Nicoleta Trasca
Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

 

INTOARCEREA LA SINE!

INTOARCEREA LA SINE!
 
“Fericirea provine din Sine si poate fi gasita numai in Sine. Gaseste-ti Sinele tau real si toate celelalte vor veni odata cu asta”- Sri Nisargadatta Maharaj
„Sufletul nostru, adevaratul nostru Sine, este dimensiunea esentiala, cea mai misterioasa, si mai magica a fiintei noastre. De fapt, nu este o realitate separata, asa cum este considerat in gandirea occidentala, ci forta coeziva care ne uneste trupul, inima si mintea. Nu este o fantoma prinsa cumva in capcana masinariei fizice a trupurilor noastre, ci chiar esenta fiintei noastre.”- Gabrielle Roth
Intr-adevar adevarata fericire, iubire si liniste pot fi obtinute doar cunoscandu-ne pe noi, intorcandu-ne la noi, la Sinele nostru.
Traim intr-o lume in care totul se desfasoara pe pilot automat, suntem atat de absorbiti de viteza cu care se desfasoara lucrurile din exteriorul nostru incat nu mai e timp efectiv sa fim putin cu noi.
Ce inseamna acest lucru?
A fi cu tine inseamna sa incepi sa fii mai atent la ceea ce simti, la ceea ce gandesti , la actiunile tale. A fi cu tine inseamna sa incepi sa cauti niste raspunsuri si sa intelegi de ce simti singuratate, neintelegere, nefericire, de ce simti un gol in interiorul tau, de ce simti o agitatie in interiorul tau sau de ce simti o mare tristete.
E clar ca ai nevoie sa te cunosti pe tine, sa te intorci la tine, acolo in interiorul tau . Odata ce incepi sa fii mai atent la ceea ce simti in interiorul tau, iti vei da seama ca ai nevoie sa te regasesti, sa intelegi cine esti tu cu adevarat. Ai nevoie sa-ti gasesti linistea in locul furtunii, fericirea in locul tristetii, lumina in locul intunericului si echilibrul in locul dezechilibrului.
E adevarat ca atunci cand te afli intr-o suferinta sau in cele mai proaste momente din viata ta esti cel mai pregatit sa te intorci la Sine fie singur fie cu ajutor. E firesc ca nu ai cum sa-ti dai seama ce iti doresti pana cand nu iti dai seama ce nu iti doresti. Exista un sistem de ghidare emotionala care te ajuta sa-ti dai seama daca esti pe drumul corect sau nu.
Atunci cand te simti bine, gandurile tale rezoneaza perfect cu ceea ce gandeste Sursa, Dumnezeu. Cand nu te simti bine, inseamna ca nu esti in concordanta cu Sursa si atunci e clar ca ai deviat de la cine esti cu adevarat.
Trebuie sa intelegem ca inainte de toate suntem fiinte spirituale si ca noi am venit aici sa ne bucuram de libertate, sa crestem si sa fim fericiti. Iar atunci cand te indepartezi de aceasta cale, de libertate, bucurie, fericire, nu te simti deloc bine.
Calauzirea Divina (Dumnezeu) se afla in permanenta in viata noastra, tot timpul. Doar noi suntem cei care ne indepartam de ea si incepem sa mergem pe un drum gresit. Doar atunci cand trecem printr-o suferinta, un disconfort fizic, emotional sau mental atunci suntem pregatiti sa ne aliniem, sa ne intoarcem catre Divin.
Daca invatam sa fim cu Dumnezeu in fiecare clipa, vom invata sa fim cu noi insine.
„Dragostea lui Dumnezeu, inexprimabila si perfecta, isi face drum intr-un suflet pur la fel cum lumina trece printr-un obiect transparent. Cu cat mai multa dragoste afla sufletul, cu atat mai multa daruieste, astfel incat, pe masura ce devenim mai curati si mai deschisi, bucuria dragostei ajunge sa fie tot mai completa.”
 
Un alt aspect important este sa dezvoltam iubirea si acceptarea de Sine. Putem face acest lucru doar atunci cand vom intelege sa ne iubim si sa ne acceptam asa cum suntem, cand vom intelege ca suntem unici si cand nu ne vom mai compara sau incerca sa fim in competitie cu altii. Trebuie sa intelegem ca fiecare are calitatile sau defectele lui si trebuie sa ne iubim exact asa cum suntem.
“Iubirea este un leac miraculos. Iubirea de sine aduce miracole în viaţa noastră”- Louise Hay
“A cunoaşte întreaga lume nu este nimic în comparaţie cu faptul de a cunoaşte misterul interior al fiinţei tale. Însăşi ideea de a compara este în întregime falsă. Fiecare individ este unic, deoarece nu mai există nimeni asemenea lui. Faptul de a compara ar fi fost ceva normal dacă indivizii ar fi fost asemănători. Dar nu sunt. Nici măcar gemenii nu sunt absolut identici. Este imposibil să găseşti o altă fiinţă care să fie exact ca tine. Noi comparăm deci, fiinţe unice şi de aici provin toate problemele” – Osho
Cultivati doar ganduri pozitive, fiti conectati in permanenta la Sursa, la Dumnezeu, iubiti-va si acceptati-va asa cum sunteti, si nu mai lasati sa patrunda in interiorul vostru nicio emotie sau sentiment negativ!
“Ai călătorit din centru către periferie. Acum, este momentul să te întorci în centru. La periferia fiinţei tale, este ego-ul. În Centrul Fiinţei Tale, este Iubirea Divină din care te-ai manifestat. De la iluzie, la adevăr. De la ego, la Suflet. Aceasta-i călătoria. Şi, cum ajungi la Iubire? Prin Iubire” – Catalin Manea
 
Nicoleta Trasca
Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

IMENSA PUTERE A SUBCONSTIENTULUI TAU!

IMENSA PUTERE A SUBCONSTIENTULUI TAU!

“Când cineva înţelege cât de mare este forţa creatoare a propriului său mental, încetează să-şi mai facă sânge rău, deoarece el devine conştient că numai gândurile negre şi sentimentele sale îi pot influenţa destinul. Nimic din ceea ce se petrece în exterior nu-l poate tulbura”- Joseph Murphy

“Eu insumi am vazut cum puterea emanata din subconstient a vindecat infirmi, le-a redat forta si sanatatea, ei devenind capabili sa se reintegreze in viata sociala, sa cunoasca bucuria, sanatatea si zambetul fericirii. Aceasta putere curativa poate vindeca spiritul framantat si inima zdrobita. Doar ea va poate elibera din inchisoarea pe care singuri ati construit-o caci ea poate da la o parte orice fel de constrangeri materiale, psihice sau mentale” – Joseph Murphy

Subconstientul reprezinta partea din noi care ne influenteaza decisiv pe parcursul vietii noastre. El reprezinta sediul emotiilor noastre; in el se stocheaza amintirile noastre impreuna cu emotiile acestora.

Cand vorbim de amintiri, ne referim la anumite traume sau suferinte care s-au petrecut in copilarie si care s-au imprimat in subconstientul nostru: evenimentele traite zi de zi, cuvintele repetate sau gesturile care au devenit programe sau convingeri. Copilaria este intr-adevar perioada cea mai vulnerabila legata de dezvoltarea subconstientului. Credintele negative si distructive transmise copilului voluntar sau involuntar se imprima in subconstient urmand ca mai tarziu sa ii influenteze acestuia dezvoltarea ca adult.

De exemplu, daca in copilarie tata sau mama te-au comparat cu alti copii, copii care aveau rezultate excelente si tu nu, sau ti-au spus ca nu esti capabil, ca nu poti face anumite lucruri, este clar ca tu ca adult vei deveni o persoana fara incredere.

Neincrederea s-a imprimat in subconstient iar acesta va face in asa fel incat sa-ti aduca in fata situatii sau experiente care sa-ti confirme inca odata neincrederea, pana cand aceasta va deveni convingere. Clar acest lucru iti va afecta viata!

“Tot ce imprimati in subconstient se va exprima in lumea obiectiva sub forma de conditionari, evenimente sau experiente. De aceea, trebuie sa vegheati cu grija orice idee si orice gand pe care il emiteti”- Joseph Murphy

Subconstientul reprezinta 90% din mentalul nostru iar constientul doar 10 % .

Ca urmare, toate gandurile si actiunile noastre mentinute un timp la nivel constient se vor imprima in subconstientul nostru care mai tarziu ne va influenta viata. In functie de tipul de ganduri si de actiuni, el ne va influenta negativ sau pozitiv. Dar, cum mintea noastra a fost educata/construita sa gandeasca mai mult negativ, cu siguranta acesta ne va afecta realitatea in care traim.

Subconstientul nu stie sa discearna ce e bine sau ce e rau, el va transforma in realitate ceea ce noi ii transmitem! Tot ce ajunge la el se inmagazineaza in memoria acestuia.

El reprezinta partea foarte importanta din fiinta umana, de noi depinde daca el va deveni prietenul sau dusmanul nostru. Trebuie sa realizati importanta pe care o joaca subconstientul in viata voastra; trebuie sa-i cunoasteti capacitatile si cum acesta functioneaza. Atunci cand aflati acest lucru, trebuie sa incepeti sa lucrati cu aceasta parte importanta din noi.

Esecurile, emotiile negative: frica, frustrarile, temerile ne afecteaza modul de gandire, modul de a trai. In timp, toate aceste dereglari creeaza boli si disconfort. Multe din problemele de sanatate apar ca urmare a unor suferinte/rani cum ar fi: abandonul, nedreptatea, respingerea, tradarea, etc.

Vindecarea si obtinerea echilibrului, a starii de bine se pot obtine eliminand programele si convingerile negative dobandite si introducerea de programe pozitive prin ganduri si actiuni pozitive.

Voi descrie in linii mari cazul unei paciente care a trait o trauma cu cativa ani in urma si care s-a imprimat foarte puternic in subconstientul acesteia influentandu-i clar starea de sanatate, de relationare cu oamenii si cu situatiile din viata ei. Din cauza acelei traume avea teama sa mearga la munte sau la mare, ii era frica sa circule cu masina, trenul si alte mijloace de transport, ii era frica de animale, etc. Atragea doar persoane cu energie negativa (rautacioase) care voiau doar sa se foloseasca de ea. Toate acestea erau legate de trauma traita in urma cu niste ani care bineanteles i-a afectat serios starea de sanatate. Fricile/temerile noastre au legatura cu anumite traume/suferinte traite fie in copilarie sau pe parcursul vietii si care se inmagazineaza in subconstientul nostru. Evident nu intelegem de unde toate aceste frici si ajungem sa facem atacuri de panica, sa avem probleme de inima. In acest fel devenim anxiosi iar viata noastra ne este serios afectata!

“Frica face parte din instinctul de conservare. Frica patologica este, in schimb, foarte periculoasa si reprezinta rezultatul gandurilor negre, al oboselii si al imaginatiei necontrolate”- Joseph Murphy

Daca incepeti de acum sa transmiteti doar ganduri de sanatate, iubire, armonie, fericire, etc. – doar ganduri pozitive, atunci viata voastra se va schimba in bine pentru ca subconstientul ne va aduce in realitatea noastra doar lucruri si situatii frumoase. Daca iti vei schimba mintea iti vei schimba si viata!

“Acum, cand stiti ca subconstientul reactioneaza prompt la orice sugestie si va poate implini orice dorinta, puteti elimina orice fel de angoasa si obsesie, cultivand cu fervoare exact opusul ei. Iubirea alunga intotdeauna teama”- Joseph Murphy

“Daca va temeti de esec concentrati-va asupra ideii de reusita. Daca va temeti de boala orientati-va mintea spre sanatate. In orice pericol v-ati afla, invocati protectia divina. Daca sunteti terifiati de ideea mortii meditati asupra faptului ca Viata este eterna. Dumnezeu este viata, iar Viata va apartine chiar din acest moment”- Joseph Murphy

Nicoleta Trasca
Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

GANDESTE POZITIV IN ORICE SITUATIE!

GANDESTE POZITIV IN ORICE SITUATIE!

Pentru a realiza o actiune pozitiva mai intai trebuie sa dezvoltam o viziune pozitiva.”-  Dalai Lama

“Tot ceea ce suntem este rezultatul a ce am gandit. Mintea este totul. Devenim ceea ce gandim.”  Buddha

Puterea gandirii pozitive este foarte importanta. De ce? Ea ne imbunatateste sanatatea, ne ajuta sa obtinem succesul, sa ne atingem obiectivele, sa obtinem tot ceea ce ne propunem in existenta noastra. O gandire pozitiva aduce bucuria, fercirea, sanatatea si rezultatele dorite pentru fiecare actiune sau situatie.

Gandind pozitiv vom atrage lucruri pozitive in viata noastra!

A gandi pozitiv inseamna mai intai sa intelegi importanta acesteia. Daca vrei sa gandesti doar pozitiv,  sa cunosti fericirea si starea de bine trebuie sa incepi sa le cultivi.

Starea de bine vine intotdeauna din interior. Daca incepi sa te cunosti si sa fii atent la ceea ce simti si gandesti, vei putea incepe sa-ti educi si mintea.

Cum poti face acest lucru?

  • In orice situatie neplacuta sau incercare prin care trecem trebuie sa vedem partea buna /partea pozitiva . Aceste incercari vin in viata noastra pentru ca noi le-am creat prin felul in care am gandit, simtit, emis sau actionat. Daca traim constient, vom incerca sa intelegem care este lectia pe care noi trebuie sa o invatam din aceste incercari.  Trebuie sa invatam din greseli! Chiar daca nu ne vom da seama imediat, cu siguranta vom intelege mai tarziu. Important este sa vedem partea plina a paharului in orice situatie! Trebuie sa gandesti ca orice ti se intampla, se intampla spre binele tau suprem!
  • Trebuie sa ai incredere in tine. Daca nu ai incredere in tine nu poti fi tu; nu poti gandi pozitiv pentru ca vei fi temator atunci cand situatiile apar in viata ta sa-ti confirme neancrederea. Increderea in tine va creste odata ce incepi sa te iubesti si sa te accepti asa cum esti. Suntem unici. Fiecare vine in aceasta viata cu propriile talente. Noi nu trebuie sa ne comparam cu nimeni!
  • Accepta sa faci doar ceea ce poti face! Nu putem intotdeauna sa facem sau sa rezolvam noi totul! Trebuie sa acceptam faptul ca sunt situatii in viata noastra pe care nu le putem rezolva sau care nu depind de noi sau nu putem noi sa schimbam cursul vietii.
  • Stai departe de discutiile negative sau persoanele cu energie negative! Noi trebuie sa ne inconjuram doar de oamenii cu care suntem pe frecventa, oameni pozitivi.
  • Elimina fricile si teama de schimbare! Frica este partea intunecata din noi. Nu vom putea evolua niciodata daca ne lasam prada fricilor. Frica iti paralizeaza forta vitala. Printr-o vibratie specifica, vei atrage exact lucrul de care iti este frica! E foarte greu sa gandim pozitiv daca suntem plini de frici!
  • A gandi pozitiv trebuie sa devina un mod de viata, nu doar exercitiu pentru cateva zile. Daca traim constient, vom putea fi capabili sa ne antrenam mintea sa gandeasca pozitiv.
  • Un alt lucru pentru a gandi pozitiv intr-un mod corect este sa practicam recunostinta. Sa fim recunoscatori Divinitatii (lui Dumnezeu) pentru toate lucrurile care ni se intampla spre binele nostru. Sa incepem prin a multumi pentru fiecare zi pe care o traim, pentru sanatate, pentru viata pe care o avem, pentru iubire, pentru oamenii dragi din viata noastra, pentru jobul pe care il avem, etc. Recunostinta este cea mai puternica rugaciune!
  • Trebuie sa te concentrezi pe prezent/pe clipa prezenta. Doar fiind mereu atent la ceea ce simti, gandesti sau actionezi vei putea pune in practica gandirea pozitiva! Lasa in urma trecutul si resentimentele; acestea te blocheaza si nu te pot ajuta sa evoluezi! Ne putem crea realitatea ca urmare a gandirii si actiunilor noastre din prezent!
  • Poti atrage dragostea in viata ta inlaturand gandirea negativa legata de relatii (Nu am prieten, Nu am avut niciodata noroc in dragoste, De cine imi place mie nu ma place el, etc.). In primul rand iubeste-te si accepta-te asa cum esti! Atunci cand emotiile tale sunt in aceasta directie atunci si dragostea va veni catre tine. “Cand te iubesti asa cum esti atunci vei ramane centrat, calm si sigur pe tine, si relatiile tale acasa cat si la servici sunt, automat, minunate.” Louise Hay
  • Dezvolta compasiunea! Ea te va ajuta sa accepti oamenii pe care nu puteai sa-i accepti/sa-i intelegi pana acum, pe care ii judecai si incercai sa-i tii la distanta. Daca te gandesti ca fiecare are bagajul lui emotional; suferintele sau traumele lui , cu siguranta vei putea sa simti compasiune de acum incolo. De asemenea, compasiunea ne da o stare interioara de bine, ne aduce pacea interioara, ne face sa ne simtim utili, ne creste stima de sine si increderea in fortele proprii, etc. “Compasiunea este suprema inflorire a iubirii”- Osho

Gandirea pozitiva are efect daca ea este practicata in fiecare zi, sa devina asa cum am mai spus, un stil de viata. Poti pune in practica acest lucru incercand sa-ti relaxezi mintea (conectarea la Sursa/la Divin, afirmatii pozitive, meditatie, muzica de relaxare, etc.).

Controlandu-ne gandurile tot timpul vom putea ajunge sa gandim pozitiv in orice moment, in orice situatie!

”Menţine-ţi gândurile pozitive pentru că gândurile tale se transformă în cuvintele tale. Menţine-ţi cuvintele pozitive pentru că ele se transformă în acţiunile tale. Menţine-ţi acţiunile pozitive pentru că acţiunile se transformă în deprinderile tale. Menţine-ţi deprinderile pozitive pentru că ele se transformă în valorile tale. Menţine-ţi valorile pozitive pentru că valorile se transformă în destinul tău.”- Mahatma Gandhi

 

Nicoleta Trasca

Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

CUM SA TRAIESTI CONSTIENT!

CUM SA TRAIESTI CONSTIENT!

“Cei mai impliniti oameni sunt cei care mereu cauta sa se cunoasca, sa se inteleaga, sa isi rescrie credintele care ii limiteaza sau le intuneca existenta. Acesti oameni stiu ca deciziile lor sunt cele care le determina calitatea vietii, asa ca aleg intelept cu cine se inconjoara, ce experiente vor sa traiasca, nu fac compromisuri si nu renuntă la propriile dorinte, ci cauta mereu sa se simta bine cu ei insisi si cu viata lor. Evolueaza constant si stiu ca doar de ei depinde felul in care traiesc. Oamenii nefericiti nu stau de vorba cu ei insisi, ii analizeaza si ii barfesc pe altii, traiesc pentru aparente si pentru gura lumii. Viata lor se desfasoara pe pilot automat, condusi fiind de „trebuie” si „asa se face”. Se cred victime ale altora care ii nedreptătesc sau victime ale destinului crud care s-a abatut asupra lor si nu au ce să faca. Nu cauta solutii, ci vinovati, nu isi asuma responsabilitatea ci asteapta pasiv ca altii sau viata sa le rezolve problemele. Evolutia personala si intelepciunea pot fi dobandite doar cand traiesti constient si iti asumi pe de-a-ntregul responsabilitatea vietii tale. Solutiile si raspunsurile nu iti pica din cer, ci sunt rezultatul unei cautari personale asidue”- Yvonne Sandner

Avem tendinta de a functiona mai mult sub influenta trairilor din zona subconstientului nostru pentru ca societatea ne-a format personalitatea inca din  copilarie. Mecanismele de aparare ale Sinelui se afla in subconstientul nostru: neacceptari, nemultumiri, proiectii, etc.  Pentru a fi puternici  in interiorul nostru, trebuie sa ne confruntam cu situatiile neplacute, cu anumite incercari, nu sa fugim de ele si sa le ascundem in subconstient.  In timp, aceste situatii se transforma in tensiuni si frustrari fara ca noi sa fim macar constienti.

“O viata traita prin alegere este o viata cu actiuni constiente. O viata traita la voia intamplarii este o viata inconstienta” – Neale Donald Walsch

Trebuie sa ne folosim atentia si vointa pentru a putea trai constient. Rezultatele nu vor fi imediate, dar trebuie sa avem rabdare.  La inceput va fi destul de greu  si obositor sa fim atenti la momentul prezent. Foarte posibil sa ne sperie sau sau sa ne produca o stare deprimanta situatiile pe care inainte le evitam, dar trebuie sa staruim cu rabdare si lucrurile vor veni de la sine.

Mintea noastra a fost educata sa gandeasca mai mult negativ si de aceea va fi destul de greu sa o facem sa gandeasca pozitiv si sa fie mereu prezenta la toate actiunile , gandurile sau emotiile noastre.  Vorbim despe anumite tipare sau convingeri cu care am crescut; convingeri gresite sau tipare distructive care déjà sunt in subconstientul nostru.  Pentru ca functionam sub influenta acestuia, el- subconstientul va actiona in consecinta. El nu stie sa discearna ce e bine sau ce e rau, el transforma in realitate ceea ce i s-a transmis.

De exemplu, daca vom avea in subconstient instalata convingerea “nu am incredere in mine”, subconstientul va face in asa fel incat sa va aduca in fata situatii care sa va confirme inca odata in plus “neancrederea:. De aceea, e foarte important sa ne intelegem aceste blocaje; sa incercam sa eliminam programele si convingerile gresite si sa incepem sa traim constient.

Trezirea interioara este primul pas in constientizarea a ceea ce esti sau cine esti. Aceasta trezire se manifesta cu niste stari interioare deranjante si atunci vei incepe sa pui intrebari si sa cauti raspunsuri.  Daca raspunsurile nu sunt pe masura asteptarilor, atunci  le vei cauta undeva in exteriorul tau apeland la un specialist care sa te ghideze pe drumul evolutiei personale.

Ce inseamna aceasta evolutie? In primul rand inseamna sa te cunosti pe tine, sa poti sa descoperi blocajele pe care le ai, sa le constientizezi. Odata eliminate blocajele, de acum vei putea trai constient. Vei fi constient de ceea ce simti, de ceea ce gandesti, de ceea ce emani. Traind constient inseamna sa fii prezent. “Aşadar practica voastră este să fiţi atenţi la clipa prezentă. Pe scurt: fii atent care este relaţia ta cu clipa prezentă! De fapt nu ai o relaţie cu clipa prezentă, tu eşti clipa prezentă. Dar privind dintr-o perspectivă mai limitată, poţi să te întrebi: „cum este relaţia mea cu clipa prezentă sau cu forma pe care o ia clipa prezentă?”- Eckhart Tolle

A trai constient este un obicei pe care ti-l formezi pentru tot restul vietii.

A trai constient inseamna a trai cu adevarat, inseamna sa stii cine esti, sa stii ce vrei, sa stii ce simti, sa-ti controlezi mintea, emotiile si sa fii atent la actiunile  tale.

A trai constient mai inseamna sa fim mereu conectati la sursa, la Dumnezeu, sa fim recunoscatori pentru tot ceea ce avem. Ori de cate ori avem o stare de spirit proasta sau trecem prin diverse situatii neplacute, daca suntem conectati la Sursa , ne rugam sau ne lasam  in voia acesteia, vom observa cum starea de spirit ni  se imbunatateste si vom fi capabili sa trecem  peste acea situatie mult mai usor. In plus, facand acest lucru in mod constant si constient, ne ajuta sa ne pastram  vibratia inalta si sa fim in echilibru cu noi insine.

“Tu ai propria relatie cu Dumnezeu. Depinde doar de tine daca o traiesti constient”- Catalin Manea

Starea de liniste nu poate fi gasita in exteriorul tau atata timp cat nu o gasesti mai intai in interiorul tau. Poti trai linistit, in armonie cu tine si cu lumea exterioara doar atunci cand traiesti constient.

“Până când nu devii pe deplin conștient, rugăciunea ta va fi o pedeapsă în cazul în care este îndeplinită. Fiindcă de unde vine ea? Iar în momentul în care ești pe deplin conștient, nu vei mai cere nimic, deoarece comoara cea mai mare ți-a fost deja dăruită”.- Osho

 

Nicoleta Trasca

Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

DIN INVATATURILE LUI DALAI LAMA- INVIDIA

DIN INVATATURILE LUI DALAI LAMA – INVIDIA

Textele budiste clasifica „invidia” ca o parte din ostilitate. Ei o definesc ca fiind „o emoție deranjanta”, care se concentreaza pe realizarile altor persoane – cum ar fi calitățile lor bune, bunurile sau succesul lor – și reprezinta incapacitatea de a suporta realizările acestora, din cauza atașamentului excesiv fata de propriul câștig sau de respectul pe care il asteapta de la ceilalti.”- Dalai Lama

Invidia nu iti permite sa te bucuri pentru cineva sau pentru realizarile altor persoane, aceasta blocand sentimentele de apreciere, simpatie sau de recunoastere a calitatilor unei persoane. Cel care invidiaza nu este doar nemultumit fata de bunurile altora dar le si doreste.
Atunci cand simti invidie pentru cineva pentru ceea ce face sau pentru ce are inseamna ca tu iti doresti sa faci ce fac altii sau sa detii ceea ce detin alte persoane.

„Mai mult decât atât, invidia mai poate insemna si „lacomie”. Lăcomia este „dorința exagerată pentru ceva ce altcineva poseda.” Astfel, definiția „invidie” este „o conștientizare dureroasă sau o revolta fata de un avantaj pe care il are altcineva. Daca suntem invidiosi si dorim mai mult decat avem, lacomia noastra  creste in lacomie. Alteori, invidia implica dorinta sa realizam si noi ceea ce altii au realizat. In acest caz, este vorba de ciuda. In budism, invidia mai este strans legata  si de competitivitate, cu toate ca prima nu conduce in mod necesar la aceasta din urma. Cineva ar putea fi invidios pe altii si cu stima de sine scazuta, fara macar sa incerce sa concureze. În mod similar, fiind competitivă nu implică în mod necesar invidie. Unora le place să concureze în sport pur și simplu pentru distracție, pentru ei înșiși sau pentru compania altora si se bucură fără sa tina cont de scor.O alta problema este sentimentul că „Eu” sunt special, care stă la baza celor trei emoții perturbatoare. Dacă ne gândim și simțim că „eu” sunt singurul care merita sa faca un anumit lucru, cum ar fi sa obtinem totul in viata iar daca cineva reuseste inaintea noastra, suntem invidiosi si devenim competitivi. Aici, invidia este un puternic sentiment de „mine” și o preocupare puternică de noi insine.  Noi nu ii considerăm  pe alții în același mod ca pe noi înșine. Noi ne considerăm speciali. Remediul budismului la problemele și nefericirea cauzate de aceste tipuri de invidie, competitivitate și aroganța este de a trata eroarea de bază în ceea ce privește „eu” și „tu”. Trebuie să ne dăm seama ca trebuie sa tratam pe toată lumea ca fiind egala. Toată lumea are aceleași abilități de bază, în sensul că oricine are natura lui Buddha – instrumentele necesare care permit atingerea iluminării. De asemenea, toată lumea are aceeași dorință de a fi fericit și de a reuși si nu de a fi nefericit sau de a eșua.  Când învățăm sa vedem pe toată lumea ca egali, si sa intelegem termenul de iubire, atunci suntem deschisi sa intelegem si sa ne bucuram pentru reusita celorlalti sau pentru succesul lui sau al ei, din moment ce noi vrem ca toata lumea sa fie fericita”- Dalai Lama

O persoana invidioasa este mereu suparata pe propria soarta, pe faptul ca nu este tratata corect, ca nu obtine ceea ce isi doreste si va fi in permanenta nemultumita.  Practic nu va putea sa se concentreze pe lucrurile cu adevarat importante, sa se bucure cu adevarat si sa aiba o relatie armonioasa cu cei din jur.

Invidia mai inseamna atunci cand te compari mereu cu ceilalti si ai un sentiment de neamplinire care iti provoaca resentimente si frustrari.

Nu trebuie sa ne maniem cand cineva e mai fericit sau mai bogat ca noi, ci trebuie sa intelegem si sa pretuim acesti oameni.

Ar trebui sa intelegem faptul ca daca cineva are o situatie materiala mai buna decat tine nu trebuie sa il invidiezi. De ce? Pentru ca aceasta persoana cu siguranta  si-a atras acest lucru prin  ceea ce a emis, prin gandurile si actiunile lui.

Daca si tu ai incepe sa gandesti pozitiv, sa actionezi in aceasta directie si sa-ti concentrezi atentia catre tine si nu catre altii, cu siguranta viata ta se va schimba in bine.

 De unde apare invidia?

Aceasta apare dintr-o lipsa, lipsa cunoasterii de sine.  Daca am incerca sa ne cunoastem pe noi mai bine , am evolua nu am mai avea acel sentiment de inferioritate care ne afecteaza in primul rand respectul de sine.

Invidia este adanc inradacinata in natura umana. Ea vine din modul in care am fost educati/crescuti de societate.

Daca la scoala erau incurajati anumiti copii pentru calitatile lor, tu vei face un efort urias sa obtii acel lucru si daca nu vei reusi, vei simti invidie. De ce el poate si eu nu?  Ceea ce tu nu stii este ca fiecare om este unic, fiecare are calitatile lui. Ceea ce ai tu nu are acea persoana si ceea ce are acea persoana nu ai tu.

Invidia este o emotie foarte negativa care aduce tulburare sufletului si ne afecteaza atat interiorul cat si mentalul nostru prin ganduri negative alimentate de ceea ce simtim. Aceasta emotie ne poate duce la depresie, resentimente, neancredere, furie si ne poate impiedica sa ne bucuram de viata si de ceea ce avem, afectandu-ne in acelasi timp si sanatatea.

E important sa ne concentram sa facem binele. Bucuria pe care o simtim cand ii ajutam pe altii anuleaza sentimenutul  invidiei.

Daca am intelege acest lucru, daca ne-am accepta asa cum suntem cu calitati si defecte, daca am intelege ca toata lumea are dreptul sa fie fericita si ca fiecare isi creeeaza propria realitate, atunci nu am mai avea acest sentiment atat de negativ care ne roade pe interior.

 

Nicoleta Trasca

Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

DIN INVATATURILE LUI DALAI LAMA- EGOU-UL

DIN INVATATURILE LUI DALAI LAMA- EGO-UL
 
Fundamentul învățăturilor lui Buddha se află în „compasiune”, și motivul pentru practicarea învățăturilor este eliminarea Ego-ului, dusmanul numărul unu al compasiunii- Dalai Lama
 
Nu trebuie sa te identifici cu ceva anume, sau să asociezi lucruri cu „Eu” sau acea idee este a „Mea” caci este doar o iluzie – Dalai Lama
 
Principalul rol al Ego-ului (Eul) este de a asigura functionalitatea si autonomia fiintei umane si isi are originea in Sine. Apare in perioada copilariei cand acesta se dezvolta si se intareste.
 
Ego-ul este considerat a fi un parazit care aduce multe dificultati in manifestarea adevaratului Sine. Nu e nevoie sa ne incrancenam in lupta cu el, ci dimpotriva sa ne detasam constient de el, lasandu-i dreptul la existenta. Da, putem trai in lume cu un ego al bunului simt la un nivel minim. Ramane sa descoperim fiecare din noi in cautarile noastre.
Foarte multi dintre noi confundam ego-ul cu propria persoana. Acesta este un motiv pentru care nu ne putem elibera de el. Ego-ul inseamna obiceiuri de gandire; programe adanc intiparite ce devin convingeri . Un lucru legat de programe vine din folosirea pronumelui “ eu” care, clar induce o separare intre noi si absolut tot ceea ce ne inconjoara.
„Drumul catre adevar si cunoastere este presarat cu obstacole. Doar cei care au renuntat la ego au putut parcurge in intregime acest drum al carui scop final este Iluminarea. Oamenii confunda ego-ul cu propria persoana. Acesta este motivul pentru care nu au curaj sa renunte le el, de teama ca vor pierde ceva. Ego-ul este insa o iluzie, iluzia unor dorinte si ambitii pe care omul le identifica ca fiind proprii. Ele apartin de fapt lumii in care traieste si nu propriului eu”.
 
Trezirea spirituala este un semnal al faptului ca esti pregatit sa inveti mai mult despre adevarata ta identitate si sa treci intr-o stare prezenta, activa impreuna cu Universul.
Odata cu trezirea noastra spirituala, ego-ul nostru va face tot ce ii sta in putinta sa opuna rezistenta. El crede ca schimbarea reprezinta moartea si va face orice sa o evite. De aceea, muti dintre noi care doresc schimbarea spirituala raman blocati, pentru ca fac foarte putin in acest sens sau aproape nimic pentru asta.
 
Ce inseamna acest lucru?
Frica, furia, ura, mania, controlul, etc., sunt emotii pe care le lasam sa actioneze datorita ego-ului. Renuntarea la ego presupune renuntarea la toate aceste emotii negative, distructive.
Pentru a realiza acest lucru trebuie sa privim mai mult in interiorul nostru; sa intelegem cu adevarat transformarea si ce presupune ea. Daca ramanem doar la stadiul de discutii fara a actiona concret si constant si nu incercam sa ne conectam la noi, la Sinele si nu facem ca acest lucru sa devina un obicei, atunci nu se va schimba nimic.
 
Acest ego este periculos. Ambitia „detinerii controlului” ; un joc al tau cu tine sau cu ceilalti iti poate da o senzatie de putere, de motivare, dar e doar de moment. Jocul acestui ego nu se sfarseste niciodata si la un moment dat vei obosi, nu te vei putea relaxa niciodata; esti intr-o continua adrenalina. Poti rezolva acest lucru doar daca vei renunta la toate acestea.
 
Pentru a ne putea detasa de Ego, trebuie mai intai sa intelegem cum se formeaza acesta in noi, ca oameni. Ego-ul are legatura cu ranile/suferintele noastre inca din copilarie si pana in prezent. Atunci cand suntem copii mici exprimam ceea ce simtim pe moment, in mod natural. In multe cazuri, emotiile spontane sunt response/desconsiderate si atunci vom invata sa le tinem in noi; sa nu le eliberam.
Atunci cand auzim “nu” sau “nu ai voie sa faci asta” incepe procesul nostru de schimbare. Vom pretinde ca simtim altceva decat ceea ce simtim sau ca suntem ceva ce nu suntem si atunci intervine Ego-ul.
 
De mici copii am fost indrumati/educati de parinti, societate cum ar trebui sa gandim, sa actionam si ce ar trebui sa fim. O mama doreste ca fiica ei sa fie campioana sportiva care ea nu a reusit sa devina, cand de fapt fiica ei este interesata de pictura. Un tata doreste ca fiica lui sa fie baiatul pe care si l-a dorit cand de fapt fiica lui doreste sa se comporte ca o printesa. Ea face acest lucru ca sa-si multumeasca tatal si astfel apare Ego-ul. Pretinde a fi altcineva decat este in realitate.
 
Orice trauma sau suferinta prin care am trecut, copil fiind nu face altceva decat sa lase urme adanci in interiorul nostru. Aceste urme vorbesc despre nevoile noastre de baza. Acestea sunt: iubirea, aprobarea si acceptarea. Cand acestea nu sunt indeplinite, ne sunt refuzate, atunci apare trauma. Schimbarea Sinelui in altceva pentru a face pe plac altora, da nastere la Ego.
Fiind foarte mult inradacinati in Ego, ne este greu sa intelegem cine suntem. Acest lucru ne intrerupe contactul cu Sinele nostru, cu Sinele Divin. Pentru multi oameni este cunoscut doar falsul Sine sau Ego-ul; asta insemnand o viata falsa.
 
Ce mai inseamna ego-ul?
Inseamna sa vrem sa avem intotdeauna dreptate. Ingamfarea, mandria, superioritatea sunt piedici in calea trezirii noastre. Daca ne atasam prea mult de ceea ce stim inseamna de fapt ca nu stim deloc prea multe; ne luam prea mult in serios si nu vom putea niciodata sa dam liniste mintii noastre.
Daca ne dorim echilibru, sa traim in liniste, atunci trebuie sa admitem ca nevoia noastra de a avea dreptate e un semn de ignoranta si nu ne impiedica sa evoluam si sa fim in armonie cu ceilalti.
Renuntand la jocul de putere, control sau lupta este cea mai buna decizie pe care o putem lua.
Cand ne conectam cu Sinele nostru nu mai este niciun fel de lupta pe care vrem sa o castigam noi cu noi, cu ceilalti sau cu timpul.
 
O mare bucurie, linis
te, sanatate si armonie puteti simti in interiorul vostru renuntand la Ego. Aceasta inseamna transformarea spirituala; evolutia!
Trebuie sa evitam la nivel constient prezenta Ego-ului daca vrem sa traim cu adevarat!
 
Nicoleta Trasca
Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic