ECHILIBRU MINTE-TRUP-SUFLET!


ECHILIBRU MINTE-TRUP-SUFLET!
 
Este foarte important sa intelegem ca suntem minte, trup si suflet; ca nu suntem doar acest corp fizic.
Stim ca le avem dar nu prea constientizam importanta ca acestea sa fie in echilibru.
 
Sanatatea nu inseamna doar lipsa unei boli, ci mai degraba un echilibru intre minte, trup si suflet.
Abordarea holistica este cea care priveste omul ca un intreg si urmareste realinierea celor 3: minte trup si suflet pentru a le aduce in echilibru.
Voi explica exact legatura dintre ele si importanta acestora.
 
1. DESPRE MINTE
Mentalul nostru cuprinde mintea constienta si mintea subconstienta
Mintea constienta este ceea ce gandim, fiind asociata cu partea rationala, gandirea, analiza, directionarea, iar mintea inconstienta (subconstientul) este partea cea mai importanta din mentalul nostru: reprezinta aprox 95%
Subconstientul reprezinta latura noastra emotionala/copilul interior; in el se stocheaza toate amintirile, gandurile sau credintele noastre impreuna cu emotiile/ sentimentele acestora. Copilaria este intr-adevar perioada cea mai vulnerabila legata de dezvoltarea subconstientului .
Mai este cunoscut si ca mintea care viseaza sau mintea profunda si este in legatura cu constiinta Divina/Spiritul; cu ceea ce se afla mai presus de noi.
El controleaza bataile inimii (ritmul cardiac), tensiunea arteriala, digestia, sistemul endocrin, sistemul nervos; asta ca sa numim doar cateva misiuni ale subconstientului. Aceasta parte extrem de importanta pe care noi o neglijam in permanenta este partea care ne conduce trupul, care respira automat fara ca noi sa ne gandim la respiratie; este partea intuitiva din noi si pe care noi ar trebui sa invatam sa o iubim, sa comunicam si sa avem grija de ea.
Mentalul si emotionalul sunt in stransa legatura.
Se intelege foarte clar ca mintea/subconstientul controleaza corpul fizic si e in legatura stransa cu emotiile. Asa cum am explicat mai sus in subconstient sunt stocate amintirile , gandurile sau credintele noastre impreuna cu emotiile acestora.
Atunci cand trecem printr-un moment neplacut/o suferinta vorbim de o emotie negativa. Aceasta emotie o simtim mai intai in sufletul nostru/ in interiorul nostru si apoi o preia mintea….multe ganduri legate de acea stare; ganduri care amplifica si mai mult starea noastra negativa.
El nu stie sa discearna ce e bine sau ce e rau, el va transforma in realitate ceea ce noi ii transmitem! Tot ce ajunge la el se inmagazineaza in memoria acestuia.
 
2. DESPRE SUFLET
Sufletul reprezinta partea noastra afectiva; Sinele nostru si are legatura cu emotiile/trairile noastre de-a lungul vietii; din copilarie si pana in prezent.
Orice suferinta/trauma sau abuz au fost simtite mai intai la nivelul sufletului si apoi imprimate in subconstient.
De ce este atat de important “Sufletul”?
Emotiile negative/distructive pe care le-am trait de-a lungul timpului nu au facut altceva decat sa lase rani in interiorul nostru….
E foarte important sa constientizam importanta acestor emotii distructive si sa nu mai permitem ca acestea sa ne afecteze.
Dar pentru a putea face acest lucru este important sa ne cunoastem in interiorul nostru, sa ne iubim si sa ne acceptam asa cum suntem, sa traim constient si sa ne intoarcem la credinta (credinta in Divinitate dar si in tot ceea ce facem, gandim, simtim, etc.), sa iertam si sa lasam iubirea sa curga prin noi.
Emotiile negative precum fricile, invidia, ura, vinovatia, rusinea, etc. sunt emotii extrem de distructive care sunt generatoare de stres si care duc la probleme de sanatate. In functie de tipul de emotie, de exemplu frica, aceasta se somatizeaza imediat. De exemplu, daca este o frica de esec si te afli intr-un meci de tenis cu siguranta vei pierde acel meci. Frica paralizeaza forta vitala, te blocheaza astfel incat nu te mai poti coordona, etc.
La baza fricilor stau atacurile de panica…Fricile care se afla in subconstientul nostru, se reactiveaza in situatii similare momentului/momentelor cand ne-a fost frica in trecutul nostru si incep sa se manifeste producand atacuri de panica. Insa atunci cand se produce acel atac de panica noi il asociem momentului care a declansat atacul si asa ne formam noi programele sau convingerile.
Daca vorbim despre alte emotii si ele se somatizeaza (adica se transforma in dezechilibre sau afectiuni in corpul fizic) dar in timp.
Este demonstrat stiintific ca celulele corpului nostru au memorie mental emotionala…Fiecarui organ ii corespunde o emotie: fricile imbolnavesc rinichii, furia si mania –ficatul, colonul- trecutul, etc.
 
3. DESPRE CORPUL FIZIC
Se spune despre corpul fizic ca este “templul sufletului nostru”. Am explicat mai devreme legatura emotiilor/partea afectiva din noi cu corpul fizic si cum acestea ne pot afecta serios starea de sanatate. Si da, aceste emotii sunt cele care se imprima in subconstient iar atunci cand se reactiveaza amintirea sau gandul insotit de emotia aferenta atunci se declanseaza o stare de stres in organism.
 
E foarte important sa ne constientizam problemele/cauzele , sa vindecam emotiile din interiorul nostru pentru a ne recapata sanatatea si echilibrul minte-trup si suflet!!!
Daca intelegem rolul subconstientului, este esential sa cultivam doar ganduri pozitive si sa fim prezenti/ atenti la ceea ce gandim, simtim, la actiunile si deciziile noastre pentru a obtine echilibrul, armonia si sanatatea mult dorite!
 
Nicoleta Trasca
Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic
Comments for this post are closed.