CONVINGERILE SI PROGRAMELE DISTRUCTIVE!


CONVINGERILE SI PROGRAMELE DISTRUCTIVE!
 
“Rezultatele noastre in viata sunt date de convingerile noastre, iar convingerile ne creeaza realitatea”- Pera Novacovici
“Asa cum probabil stii, convingerile sunt puncte de vedere pe care le avem asupra lumii, insă ele nu sunt realitati. Sunt doar punctul nostru de vedere. Convingerile se schimba. La inceput pot să am convingerea ca odata ce imi gasesc jumatatea, raman cu ea pentru intreaga viata. Apoi, dupa divort, am convingerea ca iubirea adevarata nu exista. Apoi, pot sa imi schimb convingerea intelegand ca iubirea este si a fost tot timpul in mine. Adevarul meu interior se schimba, la fel si convingerile, pe masură ce trec prin viata si dobandesc experienta. De aceea, e foarte important sa fiu atent la ce imi spun. Ceea ce cred cu tarie, apare in viata mea cel mai des. Dacă am un copil si intru in mall, vad cel mai mult magazine specifice pentru copii: scutece, jucarii, materiale educative. Creierul meu este facut sa vada ceea ce este important si prioritar pentru el. De aceea, daca tin in brate o convingere de-a mea limitativa, creierul meu ma va ajuta sa vad doar confirmari ale acestei convingeri”.- Pera Novacovici
Convingerile pe care ni le formam cat si programele /tiparele pe care le-am inserat in subconstientul nostru ne controleaza viata; ele sunt cele care ne-au format si ne-au transformat in adultul de azi. Multe din convingerile noastre sunt gresite desi pentru multi ele par corecte (ex: nu sunt suficient de inteligent, nu am incredere in mine, nu merit sa castig mai multi bani; merit mai mult, intotdeauna vina e altcuiva, etc.). Suntem convinsi de multe lucruri care nu au niciun sens si care ne afecteaza modul de a trai / realitatea in care traim.
Subconstientul accepta orice vrem noi sa credem si orice gand/idee ii transmitem noi. El nu stie sa discearna ce e rau sau ce e bine; el va transpune apoi acea idee sau actiune in realitate pentru noi. Puterea subconstientului este foarte mare si de aceea este foarte important ce ganduri ii transmitem!
De exemplu, noi emitem o dorinta (vreau sa fiu fericit) , o dorinta in care cred, subconstientul va crea situatii care sa conduca la indeplinirea acesteia, ne determina sa luam anumite decizii in directia respectiva si astfel acea dorinta se implineste. Daca vorbim despre ganduri negative, vorbim despre cum le adopta subconstientul si le face sa devina realitate.
Asa cum am spus, subconstientul nu poate face diferenta intre un gand pozitiv sau unul negativ. El este gata sa-l preia si sa faca in asa fel incat sa-l transpuna in realitate. Daca un gand este sustinut mai mult timp el atunci devine convingere. Si daca el a devenit convingere, atunci subconstientul are o putere si mai mare si va crea situatii care sa-ti intareasca si mai mult respectiva convingere. Subconstientul este latura noastra emotionala, copilul nostru interior, pentru ca aici este partea in care noi ne stocam toate amintirile. Aceasta parte extrem de importanta pe care noi o neglijam in permanenta este partea care ne conduce trupul, care respira automat fara ca noi sa ne gandim la respiratie; este partea intuitiva din noi si pe care noi ar trebui sa invatam sa o iubim, sa comunicam si sa avem grija de ea.
Cat timp toate amintirile stocate in subconstient sunt adormite, nu este o problema, dar odata trezite, reactivate ele devin o problema, pentru ca incep sa se manifeste.
Multe din programele distructive se formeaza inca din copilarie, atunci cand suntem cei mai vulnerabili si cand nu putem, nu stim sa trecem prin filtrul constient anumite intamplari/amintiri care ne-au marcat negativ. Acele momente/actiuni negative s-au dus direct in subconstient sub forma de programe multe dintre ele transformandu-se ulterior chiar in convingeri distructive. Ne formam copilaria in functie de ce anume am invatat de la adulti imitand comprtamentul si atitudinea acestora. Daca in jurul nostru am avut adulti fricosi, nefericiti, autoritari, neafectuosi, la maturitate vom fi la fel. Totul are legatura cu amintirile si emotiile traite in prima copilarie, care acum ne dicteaza viata prin reactivarea lor in situatii similare.
Va descriu cateva exemple ale unor pacienti :
“O amintire a unei doamne care la varsta de 5 ani sora ei a primit o inghetata pentru ca mancase tot pranzul iar ea nu a primit nimic”. Ceea ce s-a intamplat in acel moment a fost tradus de copil cum “mama o iubeste mai mult pe sora mea decat pe mine, ceva e in neregula cu mine, nu sunt suficient de buna”. Ca urmare a acestei amintiri, ori de cate ori aparea o situatie similara, programul din subconstient se activa, iar ea incepea sa gandeasca si sa actioneze pe baza acelei amintiri. De exemplu, din acest motiv ea nu putea fi promovata pentru ca atunci cand trebuia sa finalizeze un proiect, facea in asa fel incat sa clacheze; gasea permanent situatii astfel incat sa- si saboteze propria cariera….”
O alta amintire a unei paciente: “ in jurul varstei de 7-8 ani era ajutata la teme de tatal ei. In cateva situatii cand tatal si-a pierdut rabdarea, i-a spus copilului: Ce nu intelegi, esti handicapata? Acest cuvant “esti handicapata” cu amintirea si emotia aferenta amintirii, s-a stocat in subconstientul copilului astfel incat ori de cate ori apareau situatii grele in care copilul trebuia sa depuna un efort: sa-si faca temele, sa lupte intr-un meci greu; sa mearga kilometri pe jos, programul “sunt handicapata/sunt neputincioasa” se activa si copilul esua de fiecare data”
Un alt caz, e legat de o situatie in care copilaria unei fetite a fost una cu lipsuri materiale. “Copilui i s-a insuflat ca trebuie sa lupte, sa faca orice pentru a avea bani”. De atunci, totul in viata acestei fete, mai ales la maturitate s-a concentrat pe bani. Si pentru ca alegerile ei nu erau cu sufletul ci se bazau pe acest considerent, a trecut prin situatii care i-au adus nefericirea si care au afectat-o pe mai multe planuri (sanatate, afectiv).
In starea Theta se acceseaza subconstientul si atunci se poate lucra cu programele si convingerile distructive astfel incat acestea pot fi anulate/eliminate prin constientizare.
Asadar nu putem rezolva o problema atata timp cat nu suntem constienti de ea…De aceea e foarte important sa constientizam problemele, sa le scoatem la suprafata si sa facem in asa fel incat sa nu mai emitem ganduri sau idei care nu sunt in folosul nostru si care in timp se transforma in programe si convingeri distructive, caci fara schimbare nu exista evolutie!
“Schimbarea unei simple convingeri poate aduce vietii tale acele schimbari de care ai nevoie pentru a obtine ceea ce iti doresti!”- Marius Simion
 
Nicoleta Trasca
Bioterapeut/Terapeut Theta Healing & Holistic

 

Comments for this post are closed.